Ekonomi

Darende’de patates hasadına başlandı

Malatya’nın Darende ilçesinde patates hasadı başladı.

Hasatla ilgili açıklama yapan Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, “Burada patates yetiştirmek ürün stoğunu daha da genişletiyor. Malatya denilince akla sadece kayısı geliyor ama artık Darende de patatesle anılıyor. Palanga yükselen bir ülke. Tarımdaki en büyük varlığımız Selanik tohum şirketi de burada üretim yapıyor.” Demek ki buradan güzel bir gelir elde ediyorlar, yıllardır burada patates yetiştiriyorlar. Burada üreticilerimize yardımcı olmak bizim için büyük önem taşıyor. Pandemi ile birlikte gıdaya ulaşmak zorlaştı. Genel liderimiz geçmişte savunmanın bir ülkenin vazgeçilmezi olduğunu söylüyor ama artık gıdanın da olduğunu gördük. Burada yüzlerce insan yaşıyor. Kendisi ve ailesi için bir gelir kaynağı haline gelir. Üreteceğiz, daha çok üreteceğiz ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacağız. Şirketimize ve üreticilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Yine bir hasat dönemindeyiz, bu sene hasat keyifli, üreticinin yüzü gülüyor, patates denilince ekim alanı her sezon genişliyor, firma bölgemize bir şeyler katıyor. Katma değeri var ve biz de bunu her açıdan destekliyoruz” dedi.

Palanga Mahalle Muhtarı Hakan Gökçe, “Bölgede milli ve yerli tohumculuğa önemli bir yatırım yaptık. Gökçe bölgemizde yaklaşık 5 bin dekar patates ekimi yapılıyor. Niğde patates araştırma sanayi ile ortak girişim. Ziraat Odası’nın da desteğiyle bu yıl yüzümüz gülüyor, çiftçimiz mutlu.” Çok geliştireceğiz. Yöneticilerimizin bu alanda büyük desteğini görüyoruz. Bildiğiniz gibi tohumlarda yabancı tohuma bağımlılık ciddi bir maliyettir. Bunu da aştık, artık tohumlarımız yurtdışına çıkıyor. Aslında bölgede kaliteli tohumlar üretiliyor. Gökçe Darende’nin sulanabilen en büyük ovasıdır. Ulaşımdan diğer harcamalara kadar tamamı ilçe tarafından karşılanıyor. “Tabii ki aynı zamanda ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlıyoruz. Son yıllarda tarımın sıkıntılarını burada yaşadık. Üretimin önemini ve zevkini burada tüm vatandaşlarımıza anlattığımızı düşünüyoruz. Her zaman yorulmadan üretecek ve üretimin içinde olacağız” dedi.

Tohum üretim yetkilisi İlhami Bengü, “Burada sağlıklı patates yetiştiriliyor. Selanik Tohumculuk olarak önceliğimiz yerli ve milli tohum sağlamak. Tohumda dışa bağımlılığı bir nebze azaltabilirsek memnun oluruz. Selanik Tohumculuk olarak üretimde kullandığımız bölgenin rakımının yüksek olması ve mikro ikliminin uygun olması hastalıklardan etkilenmememiz için bu bölgeyi tercih etmiştir.” “Patatesleri gıda ve çeşit olarak üretmiyoruz. Tohumluk olduğu ve gübre kullanmadığımız için maliyet açısından kar elde ediyoruz ve düzgün üretim yapabiliyoruz. Satış anlamında yıllık 6 bin tona yakın üretim yapıyoruz. İhracat yapıyoruz. Gıda ve tohum konusunda yurt dışına gidiyoruz. Verimimiz doğrultusunda üretim gerçekleştirdik. “Buradaki çiftçiye destek olarak onları üretime dahil ediyoruz ve buradaki ürün yelpazesini genişletiyoruz. Yerli üretime katkımız oldukça yüksek. Bildiğiniz gibi tohum ihracatına başladık ve geliştirmeye devam ediyoruz. Önemli noktalara geldiğimizi düşünüyorum ve daha da ileriye gideceğimize olan inancım tamdır” dedi. – MALATYA

saray-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu