Haber

Gürcistan’da seçim: İktidar partisi sandıktan birinci çıktı, muhalefet ‘anayasal darbe’ dedi

Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu, geçtiğimiz aylarda protestolarla sarsılan ülkede iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin oyların yüzde 54’ten fazlasını aldığını duyurdu. Komisyonun internet sitesine göre, sandıkların yüzde 99,64’ü açıldı.

Sonuçlara göre, oyların yüzde 54,08’ini muhalefetin ‘Rusya yanlısı’ olmakla eleştirdiği iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, yüzde 10,92’sini seçim bloklarından Değişim İçin Koalisyon, yüzde 10,12’sini Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik, yüzde 8,78’ini Güçlü Gürcistan ve yüzde 7,76’sini Gakharia Gürcistan İçin Partisi aldı.

MUHALEFET, SONUÇLARI KABUL ETMEDİ

Gürcistan’da tutuklu olarak yargılanan eski cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin de kurucusu olduğu ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi’nin öncülüğünde kurulan Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik adlı seçim bloku ile Değişim İçin Koalisyon seçim blokunun liderleri, iktidarı ‘seçim çalmakla’ suçlayarak sonuçları kabul etmediklerini belirtti. Seçimi, ‘Avrupa ile Rusya arasında bir tercih’ olarak tanımlayan muhalefet, sonuçları da ‘anayasal bir darbe’ olarak nitelendirdi.

‘HALK, PARLAK BİR GELECEĞİ SEÇTİ’

Başbakan İrakli Kobakhidze de, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin Tiflis merkez ofisinde yaptığı açıklamasında parlamento seçimlerini değerlendirdi. Gürcü halkının barışı ve kalkınmayı seçtiğini kaydeden Kobakhidze, “Ülkemizde barışı korumanın kaderinin belirlendiği, ülkemiz açısından çok önemli bir seçimdi. Sonuçta Gürcü halkı tek alternatifi tercih etti, barışı ve ülkenin kalkınmasını, ülke için parlak bir geleceği seçti” ifadelerini kullandı.

GÜRCİSTAN’DA ‘YABANCI AJAN’ PROTESTOLARI

Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin protestolar üzerine rafa kaldırdığı ‘yabancı ajan yasa tasarısı’ geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdi. Bunun üzerine Brüksel, Gürcistan’ın AB’ye katılım sürecini askıya aldı.

Düzenleme, fonlarının en az yüzde 20’si yurt dışından gelen sivil toplum örgütleri ile medya kuruluşlarının “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” olarak kayıt altına alınmasını şart koşuyor. Hükümet “şeffaflık” adına bu yönde adım attıklarını söylerken muhalefet ise bağımsız basın ve sivil toplum örgütlerinin ajan suçlamasıyla susturulacaklarını savunuyor.

2023 sonunda Gürcistan’a “aday ülke” statüsü veren Avrupa Birliği (AB) de yasa tasarısının AB değerleriyle bağdaşmadığı uyarısını yapıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

eyyubiye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu