Haber

Avukat Turgut Kazan, Erdoğan’ın adaylığını AİHM’ye taşıdı

Eski İstanbul Barosu Başkanı avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın daha önce iki kez aday gösterildiğini, anayasaya göre tekrar aday olamayacağını ancak YSK’nın anayasal kuralı hukuka aykırı bir şekilde yok saydığını belirterek AİHM’ye başvurdu.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağını YSK’ya ileten Kazan, başvurunun reddedilmesi ve Erdoğan’ın adaylığının onaylanması üzerine konuyu AİHM’ye taşıdı. Kazan, dilekçesinde, “Anayasa’daki süre aşımı kuralı YSK dahil tüm organları, mercileri, yetkilileri ve kişileri bağlar. Türkiye 2017 değişikliğiyle sistemi değiştirdi ve tek adam rejimine geçilerek, YSK’nın yerine getiriliyor. 2018 seçimi yeni sistemin ilk seçimi, 2023 seçimi ise ikinci seçimdir, asla kabul edilemez” dedi.

“Sahte bir dilekçe ile 2,5 milyon mühürsüz oyu geçerli saymış”

YSK’nın 2017 referandumunda 2.5 milyon mühürsüz oyunu geçerli saydığını hatırlatan Kazan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ancak 298 sayılı Kanun’un 77 ve 101. maddeleri çok açıktı. Sandık mührü olmayan pusulalar geçerli olamaz. Ama AKP temsilcisinin sahte dilekçesi esas alındı. Ve tek adam rejimine geçiş sağlandı” dedi.

Kazan açıklamalarına şöyle devam etti:

ANAYASA KONULARI İHMAL EDİLMİŞTİR : YSK bugün de kimseyi şaşırtmadı. Üstelik doğrudan Anayasa’nın 101/2. RTE unsuru göz ardı edilerek üçüncü kez adaylık yolu açıldı. Kötüleşen seçim haberleri nedeniyle bu kararın tartışılmasını erteledik. Ancak 5 Nisan’da hızla AİHM’ye başvurumuzu yaptığımızın bilinmesini isteriz.

UNUTULMAYACAK ŞEY DEĞİLDİR: YSK’ya göre “eski Cumhurbaşkanı” ile “yeni Cumhurbaşkanı” KULLANILAN DİL HARİCİNDE aynı şey değildir. Çünkü 2017 değişikliği ile yetkiler genişletilirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi milletvekilliği seçimi ile bire bir yapılmaya başlandı. Bu nedenle 2018 seçimleri YSK’ya göre ilk ortak seçim olduğu için 2014 seçimleri ile artık ilk dönem başlatılamadı. Ancak 2018 seçimleri birinci, 2023 seçimleri ise ikinci seçimdi. YSK, LAFİZ’in tanımıyla BAŞKAN kelimesini ifade ediyor. Hızla 2007 ve 2017 değişikliklerinde manşetlere bakıyoruz. Tıpkı İKİNCİ BÖLÜM’deki YÖNETİCİ unvanı gibi. Ve sonra, her iki metin de BAŞKAN kelimesini içeriyor. Devam ediyoruz, ANDİÇMESİ başlıklı 103. sayıya hiç dokunulmadı. Yani RTE 2014 ve 2018’de bire bir yemin etti. Dolayısıyla bir grup hakimin Anayasa’da kullanılan LAFZI’yi görmezden gelmesi alışılmadık bir durum değil.

YSK KARARINDAKİ YANLIŞLIĞI GÖSTERİYOR: Unutmayalım ki 101/2’de (hiçbir ayırım yapılmaksızın) “bir kişi en fazla iki defa seçilebilir” denilmektedir. Bu cümlede BİR, Türkçemizde Recep Tayyip ERDOĞAN dahil HERKES demektir (istisna yapılmadıysa). Nitekim 2014 seçimlerinde 12.Cumhurbaşkanı olan ERDOĞAN’ın 2018 seçimlerinden sonra 12.Cumhurbaşkanı sayılması, YSK kararında kullanılan LAFİZ’den başka kimliğin olmadığı atfedilmesinin yanlışlığını göstermektedir.

18 ANAYASACI ADAY OLAMAZ DİYOR: Bu konuda hiç konuşmaması gereken Meclis Başkanı ve Adalet Bakanı hukuki bir itirazın olmadığını söylüyorlardı. ERDOĞAN kronometrenin sıfırlandığını söylüyordu. İtiraz dilekçemizde adını verdiğimiz ikisi dekan 18 anayasacının derslerde ERDOĞAN’ın bir daha aday olamayacağını söyledikleri ortaya çıktı.

YETKİ BELGESİNİ VERDİM: Maalesef YSK kronometrenin sıfırlandığı sonucuna vardı. Çabuk meslektaşım Av. Serkan CENGİZ’i aradım görüştüm. Yetkilendirme evraklarını gönderdim. Vakit kaybetmeden başvuru formunu doldurup AİHM’ye gönderdi. Kendisine teşekkür ederken kamuoyunun bilgisine sunuyorum.” (HABER MERKEZİ)

haber-atabey.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu