AK Parti Grup Başkanvekili: Can Atalay’ın Genel Başkan Yardımcılığı Bu Hafta Azaltılabilir
AK PartiKümelenme Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, tutuklu Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin azaltılıp azaltılmayacağı sorusuna, “Bugün ya da bu hafta bitirmeyi planlıyoruz açıkçası. Meclis’in de yapması gerekiyor.” onun parçası.”
“MECLİSİN ÜSÜNÜ YAPMASI GEREKİYOR”
Katıldığı bir televizyon programında Can Atalay’ın milletvekilliğinin kaldırılmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Şahin, “Açıkçası bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz. Artık bu bir prosedür haline geldi ve Meclis’in de üzerine düşeni yapması gerekiyor. “
Şahin, “Açıkçası hukuki tartışmanın biteceğini düşünmüyorum. Çünkü muhtemelen bundan sonra da süreçler var. Biz Meclis olarak konunun takipçisi olacağız, Meclis’e bir görev düşerse biz de yaparız. yerine getirmeye çalışacağız.” İfadelerini kullandı.
NE OLDU?
Avukat Can Atalay, Seyahat Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 25 Nisan 2022’de tutuklandı. Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde bulunan Atalay, 2012 yılında Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Hatay Milletvekili seçildi. 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde avukatları aracılığıyla sicil belgesini aldı ancak tutuklu olduğu için yemin edemedi.
Can Atalay’ın Yargıtay’a yaptığı tahliye talebi reddedildi. Talebi reddedilen Atalay, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın haklarının iki kez ihlal edildiğine hükmetti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına ilişkin mütalaasını Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne gönderdi. Görüşte şu ifadeler kullanıldı: “Milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır.” Böylece Yargıtay-AYM krizi ortaya çıktı.